Voorstellen:

IMG_2281Hallo , mag ik mij even voorstellen, mijn naam is Marion Wesselink. Ja, officieel heet ik Johanna, Maria, Hendrika Hams. Ik ben op 1 januari 1959 geboren in Tubbergen. Ik kom zo gezegd van het Twentse platteland. Ik ben getrouwd met Gerard Wesselink,

Ik heb in de loop der jaren verschillende opleidingen en cursussen gevolgd. In allerlei sectoren van de zorg  ben ik werkzaam geweest. In mijn werk als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis in Hengelo (Herinckhave), kwam ik in contact met mensen die bij mij aangaven dat het verleden heel erg leeft voor hen. Ook merkte ik dat het aanbieden van materialen van vroeger veel belangstelling oplevert. Deze manier van werken geeft de bewoners en ook me zelf veel voldoening. Een oude koffer met allerlei voorwerpen en kleding uit de jaren vijftig vormden het begin van mijn optredens in 2014.

Voor dementerenden treed ik graag in huiskamers op, zittend in hun eigen stoel en omgeving heb ik gemerkt dat de mensen meer rust hebben en makkelijker openstaan voor iemand als ik, die als het ware op bezoek komt. De reacties van de mensen is prachtig om te ervaren. Ik heb mijn manier van werken via studies bij Geriater Dr. Anneke van der Plaats verder mogen uitwerken.

Ik heb ook gemerkt dat niet alleen dementerenden graag terug kijken naar vroeger. De meeste mensen boven de veertig kijken vaak met een glimlach terug naar hun jeugdjaren. Het is voor velen een mooie ervaring om voorwerpen van ongeveer vijftig tot zestig jaar geleden terug te zien. ‘Oh dat hadden wij ook’ en ‘zo deden wij dat vroeger’ en ‘goh wat leuk was dat toen, hè’? Ik probeer zoveel mogelijk humor in mijn optredens te verwerken en ik vind het belangrijk dat mensen kunnen lachen om wat is geweest.

Ik ben geen geweldig zangtalent, maar ik beleef wel heel veel plezier aan het zingen. Liederen van vroeger zijn altijd leuk om aan te bieden en natuurlijk hoort daar het Twentse Volkslied bij en het is prachtig om te zien hoe mensen die doorgaans alleen  stilletjes voor zich uit staren ineens uit volle borst mee zingen! Bij mijn optredens betrek ik vaak de seizoenen, zoals het schaatsen in de winter en zwemmen in de zomer. Elk optreden is bijzonder, vooral omdat je telkens ander publiek hebt. Ook de reacties verrassen me elke keer weer. Dat maakt het zo boeiend en bijzonder voor de mensen en ook  voor mij.

Wie van zijn herinneringen geniet, leeft twee keer!