Duur van een optreden:

Theateroptredens  duren gemiddeld anderhalf uur met een pauze van ongeveer vijftien minuten. Het is wel voor een deel afhankelijk van welk publiek er aanwezig is en ook hoeveel reacties er vanuit het publiek komen.

Kosten

De basiskosten voor een optreden zijn 45 euro. Is de groep groter dan 40 personen dan wordt de prijs in overleg bepaald.  Buiten Almelo komen daar 5 euro per 10 kilometer reiskosten bij.


Artikel Almelo’s Weekblad september 2015

‘Theater terug in de Tijd’ voorziet in behoefte.

ALMELO- “oh, uit zo’n  trommeltje kreeg ik ook een koekje van mijn moeder. ” Deze en nog heel veel meer opmerkingen hoort Marion Wesselink als ze met haar koffer optreedt. Aan de hand van allerlei oude voorwerpen gaat ze met mensen terug in de tijd. Het levert bijzondere verhalen op en het zijn niet alleen dementerenden die het prachtig vinden.

In haar werk als medewerker welzijn en activering merkte Marion dat het zien of voelen van oude voorwerpen en geluiden vooral bij dementerenden allerlei reacties en herkenning oproept. Het zijn soms kleine dingen als een twinkeling in de ogen of een enkele traan die laten zien dat ze toch binnen komt bij de mensen. Een oude koffer, verschillende oude voorwerpen en af en toe een smeuïg verhaal maakten dat ze is gaan optreden en dit steeds meer uitbreidt. De herinneringen die boven komen zijn goud waard volgens Marion. “Met de bijzondere opmerkingen en reacties, krijg ik zoveel van de mensen terug. Dat maakt dat ik  dit werk graag doe”, laat ze enthousiast weten. Zo was er een mevrouw die met tranen in haar ogen vertelde dat ze het inmaken van boontjes nooit leuk vond omdat ze tijdens het bereidingsproces vaak buiten in de kou moest staan.

Marion is tijdens haar optredens gekleed in een van haar oude jurken van zeker vijftig jaar oud. Ze kreeg ze ooit van een oude dame. Het zijn jurken van de bij velen nog altijd heel bekende modewinkel in Enter. Een grote strik in het haar maakt het af. “Ik wil er geen verkleedpartij van maken, maar deze subtiele aanpassing valt vaak meteen op”, laat Marion weten.

Ze  vertelt haar verhalen graag in het Twents, maar stapt net zo makkelijk over op het Nederlands. Vaak gaat het om huiskameroptredens voor zes of zeven mensen, soms gaat ze in contact met een  individu. Steeds weer probeert ze aan te sluiten bij de belevingswereld van haar publiek. Ze trad begin van dit jaar op voor ongeveer honderd mensen, “dat ging prima, ik moest alleen even wennen aan een microfoon erbij”, vertelt ze lachend. Vaak  hanteert ze seizoensthema’s, zoals het voorjaar. Maar ook  andere onderwerpen zoals het koninklijk huis of de grote schoonmaak komen aan bod.  Als ze zelf Brummels ( bramen) geplukt heeft neemt ze de jam mee en deelt dit uit op toastjes.

Marion verzamelt uit alle hoeken spulletjes van vroeger. Zo heeft ze eens op haar verjaardag oude voorwerpen met een verhaal, van haar gasten gevraagd. Het leverde voor haar heel bruikbaar materaal op. Zoals een oud zwembroekje met bretels waarin een vriendin vijftig jaar geleden voor het eerst kennis maakte met het zwemwater.

De optredens van Marion duren gemiddeld anderhalf uur en worden meestal onderbroken met een hapje en een drankje. Belangstellenden die meer informatie willen, kunnen een email sturen naar marionwesselink@gmail.com.